Fältet Alternativ bildbeskrivning ...

Om Magnusson & Freij

Om man ska fixa allt behöver man ha det mesta i lager. Vår företagsresa har gått ifrån att vara en leverantör, som så många andra, till att bli en pålitlig och miljömedveten partner med ett brett sortiment som gör sitt yttersta för varje kund. Idag handlar det mer om att erbjuda en hållbar helhetslösning än bara lägsta pris och det förklarar sannolikt varför vi har så många gamla bekanta i kundregistret. 

I vårt sortiment finns över 15 000 artiklar inom kontorsmaterial, hygien- och torkpapper, städ och lokalvård, emballage, butik och skyltning, personligt skydd samt servering och catering. 

Som många andra är vi problemlösare. Vårt bidrag är att vara en omtänksam, nära och miljömedveten partner inom förbrukningsmaterial, online och i butik.  

Vår tagline är: "Det fixar vi!" och det beskriver oss väldigt bra om man bara har tio tecken på sig.

Historia

Lokalen hade stampat jordgolv och saknade toalett. Året var 1960 och adressen Gullbergs Strandgata. Tage Magnusson och Claes-Åke Freij hade startat företaget två år tidigare men vuxit ur lägenheten på Kvarnbergsgatan där allt började, så flytten var trots allt ett lyft. De första produkterna var silkessulfit och brödpåsar. Så småningom utökade man med kraftpapper, ett brunt, kraftigt omslagspapper som var vanligt förr och lite chict dag. Konkurrenterna sålde sitt på 8-kilosrullar men Magnusson & Freij gick ett steg längre och lade på ett kilo. Vilket givetvis gjorde att kunderna inte behövde beställa lika ofta. Inställningen att gå ett steg längre för kunderna slog alltså rot tidigt.

Större sortiment, flera kunder och nya ägare

om_mf_butik2.jpeg1976 lämnade man jordgolvet och flyttade till Mårten Krakowsgatan. Claes-Åke Freij hade ett stort kontaktnät vilket ledde till fler och större kunder. Bland annat Göteborgs Stad och Göteborgs Kex, representativa för de två största kundkategorier man fortfarande jobbar med: offentliga och privata. Sortimentet breddades efterhand och en höjdpunkt var när man fick exklusiv försäljningsrätt på SCA:s A-tork i början av 70-talet. Något som ytterst få konkurrenter gladdes åt. 1985 förändrades ägarbilden. Företaget köptes upp av Kontorssystem, ett företag lett av familjen Paldén, med pappa Lars i spetsen. Sortiment och kundstock växte ytterligare, nu med ökat fokus på kontorsmaterial. Idag står Magnusson & Freij åter på egna ben men Lars Paldéns son Johan är en av huvudägarna.

1986 var det dags att flytta igen, den här gången till Traneredsvägen i Frölunda. Sortimentet vidgades ytterligare, särskilt på papperssidan. En kul detalj i sortimentet var West Bend kaffebryggare, sådana man ofta ser i amerikanska filmer. På Traneredsvägen började även embryot till en butik att ta form, ytterligare ett resultat av att gå ett steg längre för kunderna. Man hade nämligen insett behovet av att kunna göra tilläggs- och akutinköp. Idén följde med och har idag utvecklats till en stor butik öppen för både företags- och privatkunder. Efter nio år hade man dock vuxit ur kläderna även på Traneredsvägen och 1995 blev det dags att leta efter större lokaler.

Nästa stopp blev August Barks gata. Företaget växte så det knakade och här blev man till exempel huvudleverantör till Göteborgs Stad. Omsättningen ökade stort och likaså personalen. Men inte helt överraskande blev de första lokalerna man flyttat in i snart för små. Som tur var fanns mer yta att hyra i fastigheten vilket man också gjorde i flera omgångar. Till slut hade Magnusson & Freij tagit över hela undervåningen och delar av övervåningen likaså. Det fungerade bra i sexton år men till slut bågnade väggarna även här. Dags att återigen ta ett steg vidare.

Från leverantör till miljömedveten partner

om_mf_skyltar.jpegGenom åren har både verksamhet och företag utvidgats. Idag är inte målsättningen enbart att kunna leverera förbrukningsvaror pålitligt och punktligt. Bland annat har miljömedvetande blivit en hjärtesak och idag är man en av få leverantörer som använder sig av egna bilar och chaufförer. Rutterna är noga planlagda för att minimera inverkan på miljön. Idag lägger företaget också stor energi på att kunderna ska få produkter som verkligen motsvarar deras behov. Man erbjuder dessutom kunskap som gör att kunderna ska få ut maximalt av produkterna. Bland annat med hjälp av kurser och utbildningar. Magnusson & Freij är inte bara en leverantör, vi är en problemlösare och partner. Ytterligare ett resultat av viljan och förmågan att gå ett steg längre.

...till luftiga miljöcertifierade lokaler

Sedan 2011 håller Magnusson & Freij till i luftiga, moderna lokaler på Argongatan i Åbro industriområde. Fastigheten rymmer fräscha kontor, ett stort lager och en ljus butik, öppen för alla. Den har knappast stampat jordgolv, däremot är huset det första ombyggda i Sverige som miljöcertifierats av BREEAM, en internationell organisation som inspekterar och certifierar byggnader utifrån stränga hållbarhetskrav. Magnusson & Freij har kommit långt men deras historia tyder på att de kommer att gå ännu längre.